11/16/2007

Neix la Xarxa de Pobles i Comunitats No Plenament Reconeguts del Mediterrani

Els participants als tallers de la Xarxa de Pobles i Comunitats No Plenament Reconeguts del Mediterrani, membres d’entitats de la societat civil de diferents nacions sense estat i comunitats que configuren l’entorn humà de la Mediterrània, presenten a l’opinió pública les següents conclusions:


Constatem que també avui, per tots nosaltres, la mar Mediterrània és, com ho ha estat durant milers d’anys, un referent comú constituït d’una gran pluralitat d’històries, llengües i cultures, i de diferents situacions polítiques, econòmiques i socials. Aquest referent comú s’està reforçant amb el procés que porta el nom de globalització, procés que ens permet percebre com mai fins a quin punt els éssers humans som interdependents, com els esdeveniments que afecten la humanitat en qualsevol indret del món ens pertanyen i ens porten a ser-ne corresponsables. En aquest context podem veure millor que per la Mediterrània passa la línia simbòlica que divideix el nostre planeta en un Nord de benestar i un Sud d’empobriment. Una línia de ruptura profunda que, paradoxalment, va allunyant les ribes humanes de la Mediterrània i dificulta la construcció, altrament necessària, de ponts de cooperació i d’entesa.

Davant d’aquest panorama, els participants en els esmentats tallers prenem la decisió de cercar vies per a establir un d’aquests ponts, valent-se del fet que tots ells pertanyem a pobles i comunitats que, tant al Nord com al Sud de la Mediterrània, som marginats o no suficientment reconeguts, ni que sigui en diversos graus, i treballem per a compartir lluites a favor dels drets humans individuals i col·lectius, dels drets lingüístics, culturals, socials, econòmics i, en definitiva, lluites a favor de l’emancipació a tots nivells. Existeix una situació comuna que ens apropa de manera objectiva, encara que siguin també evidents moltes llacunes en el coneixement mutu i en el reconeixement recíproc.


Som conscients que si aconseguíssim crear un nou pont de cooperació i entesa que s’adigui a les aspiracions de llibertat i alliberament actuals de la humanitat, en el marc concret de la Mediterrània, ens apuntaríem entre els pioners que creuen que un altre món és possible.


És en aquesta perspectiva que, gràcies als intercanvis que hem establert en aquesta trobada, ens sentim amb ànims de prendre en les nostres mans, tot esperant de trobar complicitats arreu, les possibilitats incalculables que ens donen les noves tecnologies de la comunicació i la informació: ens constituïm en xarxa. Aquest és el nostre pont. Certament, un pont que és un repte, a les antípodes de tants altres ponts que s’alcen damunt la Mediterrània, pels quals circulen persones forçades a emigrar, riqueses que beneficien els uns contra els altres, poders dominants que s’ajuden a mantenir-se els uns als altres.


Així, doncs, creem una xarxa que, tot utilitzant una tecnologia que ens posa al mateix pla de possibilitats, ens permeti trobar noves i innovadores formes de cooperació i de convivència democràtica, de pau compartida en últim terme, que sigui un dia –tant de bo!- exemplar en el nostre món globalitzat.


L'adreça de la xarxa a Internet, al qual tindrà accés tothom que vulgui, serà a partir d’ara: http://gensmediterranea.blogspot.com.



Els participants als tallers nomenen l’entitat organitzadora, el CIEMEN, perquè sigui, de moment, el secretariat de la xarxa. La seva adreça e-mail serà: gensmediterranea@gmail.com mentre la seva adreça com a secretariat és: ciemen@ciemen.cat

Barcelona, 16 de novembre de 2007

No comments: